De bine, de rau suntem intr-un trend ascendent in ceea ce priveste prestatiile per ansamblu ale echipei, fapt reflectat si de pozitia a treia ocupata de Poli la finalul turului. Media mediilor de meci este de 5,73, fata de 5,59 in returul trecut, 5,58 in turul trecut si 5,40 in returul 2005/2006 (remember Za King).
Cea mai buna partida a turului a fost cea cu Steaua (6,42), urmata (in mod ciudat oarecum) de cea cu Poli Iasi (6,27) si cea cu FC Vaslui (6,17). Este evident ca acele meciuri in care s-au incasat putine goluri si s-au marcat mai multe sa fie printre cele mai bune partide, dar cu siguranta merita mentionat meciul cu CFR Cluj alaturi de acestea. De fapt, cu exceptia celui din urma mentionat, toate partidele "meritorii" s-au disputat acasa.
Cel mai bun jucator a fost de departe Artiom Karamyan (6,24), urmat de Gigel Bucur (6,00), Marius Popa (5,94) si Gabriel Canu (5,93). Grupul celor mai slabi alb-violeti este condus de Cristea (5,00), urmat de Mansour (5,38), Ratiu (5,40), Vrsic (5,43) si Stancu (5,44). In mod curios Aliuta se eschiveaza datorita prestatiei sale din meciul cu Steaua, in timp ce Latovlevici nu a jucat destule meciuri sa-l consider in acest clasament (un minim de cinci), iar Dancia sta destule de bine comparativ cu cei deja enumerati aici.
Asadar, luati individual conform numarului de pe tricou.
2. Cristian Dancia (14 meciuri, media 5,54): Venit pe gratis la club, Dancia a si jucat pe masura banilor platiti pe el. Chiar daca pe la mijlocul turului a dat anumite semne ca si-ar fi mai revenit, meciul cu Gloria Buzau l-a readus la forma de odinioara, si a reusit performanta de a-si pierde locul in echipa in fata lui Latovlevici - care daca nu are vreun atu calitativ fata de Dancia, macar este mai tanar. Cu siguranta meciurile cu Rapid si Urziceni au fost cele in care a evoluat cel mai slab, in timp ce partida cu Steaua a reprezentat "momentul sau de varf".
4. Jonathan McKain (11 meciuri, media 5,90): Desi este pe picior de plecare, McKain a jucat in mare chiar mai bine decat a facut-o in anii trecuti (de fapt rezultatele pozitive ale echipei i-au ridicat media). Cert este un singur lucru, anume ca oricine vine in locul lui va avea o sarcina foarte grea si va trebui sa fie foarte bun pentru a-l inlocui cum se cuvine. Cel mai prost meci l-a facut cu CFR Cluj, cand a fost si eliminat, iar cel mai bun meci cu Steaua (ca multi alti jucatori, de altfel).
5. Dan Alexa (15 meciuri, media 5,90): Este unul din putinii alb-violeti care are o medie mai mica decat cea de sezonul trecut, in timp ce are dubioasa onoare de a fi singurul dintre jucatorii de baza ai echipei care nu s-a depasit mediile (excelenta, ce-i drept) anterioare. De fapt nu e de mirare, de destule ori am avut impresia ca nu mai are aceeasi determinare constructiva ca in sezonul trecut, cand avea ceva de dovedit. Un mare, mare minus este meciul cu Dinamo, iar cele mai bune partide ale sale au fost cu Universitatea Cluj si Steaua.
6. Alin Ratiu (5 meciuri, media 5,40): Poate surprinde pe cineva ca atunci cand iei un fundas de la o divizionara secunda care are printre cele mai multe goluri incasate in esalonul ei, nu cumperi un jucator deosebit de bun. Probabil surprinde mai ales pe unii din conducerea noastra. Cumparat in primul rand pentru a "irita" jucatorii care nu vroiau sa semneze de la Poli II (in special Luchin si Scutaru), a avut un debut relativ reusit cu Rapid, dar a fost foarte sters cu UTA si Dacia Mioveni. Am mai spus-o, nu inteleg de ce este preferat lui Luchin, cand intre ei nu este nicio diferenta calitativa - si daca este una, aceasta e in favoarea jucatorului de la Poli II. Readucerea lui Scutaru ar fi o optiune rezonabila, in contextul prestatiilor slabe ale lui Ratiu.
7. Marian Aliuta (9 meciuri, media 5,50): Venit la Timisoara cu ambitii de echipa Nationala, Aliuta nici macar n-a reusit sa se aprinda ca lumea. Multe pase gresite, putine reusite notabile si o lipsa clara de determinare fac din el poate cea mai mare deziluzie a acestui tur, considerand atat sperantele pe care multi si le pusesera in el, precum si meciurile de pregatire. A avut noroc/ghinion cu accidentarea lui Vrsic - nici el mult mai breaz - care i-a permis sa readuca aminte intregii tari de ce a plecat din Romania. Singura "raza de soara" a fost meciul cu Steaua, in care parca si-a adus aminte ca stie fotbal si ca are ceva de dovedit, dar asa cum a aparut, asa a si disparut, in norii fumurii ai mediocritatii.
8. Gabriel Caramarin (0 meciuri): Ghinionist ca la carte, Cara s-a accidentat in amical cu Sahtior dupa doar cateva minute de joc, iar cu siguranta in acel moment nimeni nu s-a gandit ca-i vom simti in vreun fel lipsa. Cand il vad insa pe Aliuta incep sa imi doresc sa revina Cara pe teren, cand mai curand.
9. Ionel Ganea (4 meciuri, media 4,75): Tras in jos in primul rand de evenimentele de la Poli - Rapid, Ganea nu si-a daunat doar sie insusi prin acel gest rebel, ci si echipei, care ar fi avut mare nevoie de el atat ca atacant, cat si ca lider. Sa speram ca va fi la fel de determinat, dar si ceva mai calm, cand va reveni pe gazon.
10. Mihaita Plesan (2 meciuri, media 6,75): O pierdere atat pentru noi, cat si pentru el, plecarea lui Plesan la Steaua - dar numai datorita celor ce s-au intamplat dupa despartiarea sa de club. Accidentat la Cluj, Plesan a stat pe tusa tot turul, in timp ce Poli a ramas fara mijlocasi de creatie, dupa ce la inceputul sezonului patru jucatori urmau sa se lupte pentru acea pozitie.
11. Arman Karamyan (3 meciuri, 5,25): Desi are aceeasi determinare ca fratele sau, Arman n-a reusit cu adevarat sa convinga pe cineva ca merita un loc in prima echipa. Eforturile sale au fost insa rasplatite de Uhrin, caruia ii plac jucatorii harnici, dar prestatiile sale nu au fost stralucite.
12. Marius Popa (17 meciuri, media 5,94): Cat de bine incepuse sezonul pentru Popa, care salvase echipa la Cluj, cu Rapid si cu UTA! Odata cu apropierea finalului de tur insa, prestatiile sale au inceput sa fluctueze, el nemaireusind parade providentiale atunci cand echipa ar fi avut mare nevoie de ele. De fapt, de fiecare data Popa a inceput sa "cedeze teren" odata ce sezonul avansa, atat anul trecut cand a facut un retur lamentabil, cat si cu doi ani in urma. Cu siguranta nici faptul ca la club nu exista un antrenor adevarat cu portarii nu il ajuta pe poate cel mai emblematic jucator din actuala garnitura a Politehnicii.
14. Sorin Radoi (7 meciuri, media 5,80): Revenit la prima echipa dupa cateva etape in care a jucat foarte bine la Poli II, fundasul dreapta a debutat cu dreptul ca titular in meciul cu U Cluj, inscriind si un gol. Au urmat alte cateva prestatii bunicele, incluzand una foarte determinata in meciul cu Steaua, dar apoi meciul slab de la Buzau (in Campionat, dar de fapt si cel din Cupa, ce a urmat) l-a facut sa piarda locul din echipa. La un moment dat anul trecut nu mai credeam deloc in Radoi, dar dupa ce l-am urmarit la echipa secunda - si la cateva din meciurile de la echipa mare - am ajuns sa ma intreb daca ar putea fi cu adevarat o solutie pentru postul cu pricina. Acuma chiar nu mai stiu.
15. Andrei Cristea (5 meciuri, media 5,00): Desi la un moment dat parea ca ar putea fi titularul in atac, alaturi de Ganea, fostul stelist, cunoscut si drept "eroul cu Valencia", nu pare sa-si fi regasit cadenta - nici macar cea de anul trecut. Meciurile slabe se tin lant si ineficienta sa din atac va deveni, curand, proverabiala, daca nu isi va reveni cat mai curand.
16. Srdjan Luchin (2 meciuri, media 5,00): Trebuie sa recunosc de la bun inceput ca Luchin este unul dintre favoritii mei din apararea alb-violeta, chiar daca nu a jucat multe meciuri in Liga 1. Are plasament, viteza, determinare si curaj in interventii, caracteristici ale unui posibil mare fundas. Lipsa de jocuri in prima Liga il fac insa usor emotiv, drept dovada stand evolutia sa din meciul de la Arad, unde dupa ce a gresit la primul gol, s-a pierdut cu firea si a jucat cu frica. Calitativ, am mentionat deja, nu vad nicio diferenta intre el si Ratiu, iar daca nu exista razboiul club - impresari din aceasta vara, mai mult ca sigur Luchin era rezerva de drept a cuplului Canu si McKain, precum ar si trebui sa fie. Poate i s-ar putea imputa lui Uhrin ca nu are mare incredere in jucatorii tineri, Pantilimon, Luchin si Daminuta nefiid utilizati deloc sau aproape deloc, in timp ce Torje primeste doar "ratii" de fotbal, in dauna unor jucatori cel mult de aceeasi calitate in joc.
17. Peter Omoduemuke (0 meciuri): Petrica n-a mai prins niciun meci de cand a sosit Uhrin, probabil si din cauza prestatiilor mediocre de la echipa a doua. Ma tem ca in curand ne vom desparti de mijlocasul nigerian.
18. Gigel Bucur (17 meciuri, media 6,00): Renascut precum o pasare Phoenix, Bucur a oscilat intre prestatii excelente si prestatii mediocre, cu o preponderenta mai mare a celor pozitive. Cel mai bun meci al sau, cel cu UTA, va ramane cu siguranta in memoria noastra colectiva, in primul rand datorita reusitelor excelente ale atacantului nostru "de buzunar". Cred insa ca ne vom aduce aminte la fel de bine de ratarile sale de la Buzau, cel putin la finalul sezonului, cand vom trage linie si vom contempla punctele irosite. Oricum, Bucur este unul din putinii jucatori de calitate de la Poli, nu doar un marcator inascut, ci si un pasator de exceptie, care isi face cu prisosinta datoria pentru club, dupa doi ani in care a ramas dator. Dobanzile arata momentan bine!
19. Dejan Rusic (11 meciuri, media 5,55): Poate suntem usor dezamagiti de Rusic, dupa debutul sau fulminant in Liga 1, dar pana la urma s-a dovedit un transfer relativ reusit, considerand suma de bani achitata pentru el (cam aceeasi ca cea pentru Gluscevici). Jocul sau lent si previzibil este compensat de devierile si pasele sale scurte ce s-au dovedit cel putin de doua ori decisive in momente critice, anume la Arad si Mioveni. Lipsa de implicare in joc il face o alternativa inferioara lui Ganea, dar poate este la fel de important sa joci cu 11 jucatori pe teren, precum este sa contribui la constructie si recuperare. Ramane de vazut daca Uhrin mai poate scoate ceva din el, considerand totusi ca este un nou venit in campionatul romanesc si ca anul trecut a suferit o accidentare ce l-a tinut departe de gazon o buna perioada de timp.
20. Dare Vrsic (8 meciuri, media 5,43): Internationalul sloven venit asta vara nu pare sa se fi adaptat inca "rigorilor" Ligii 1. Cu exceptia partidei bune facute la Cluj, Vrsic nu a reusit nici sa dea pase de gol, nici sa puna la incercare cum se cuvine portile adverse. A avut insa ghinion si cu aceasta accidentare, care s-ar putea sa conteze mult in procesul sau de adaptare, dar acuma nu ne ramane decat sa speram ca nu va fi decisiva. Este un jucator cu reale calitati, dar daca nu reuseste sa si le impuna pe teren, echipa nu va avea nimic de castigat.
23. Gabriel Canu (15 meciuri, media 5,93): Fundasul golgheter al alb-violetilor este si el un caracter aparte, irascibil, uneori inconstient, si de destule ori neatent. Dar la fel de bine poate fi cel mai bun om de pe teren daca ziua ii prieste, asa cum a fost cazul cu Bistrita sau cu Dinamo. Cu siguranta, daca ar avea o constanta mai buna in joc, s-ar afla in acest moment la Nationala, dar cand face meciuri precum cele de la Urziceni, Cluj sau Buzau, arata doar ca nu este un jucator pe care sa te poti baza 100%. Ah, si ar mai fi ceva de spus despre cele opt cartonase galbene pe care le-a acumulat?
24. Gueye Mansour (13 meciuri, media 5,38): Mansi ne priciniuieste, ca deobicei, aceleasi dureri de cap, dar si aceleasi rare, dar pretioase, tresariri de extaz. Din pacate doar partidele cu Steaua si Ceahlaul i-au "iesit" intr-o oarecare masura (ca sa nu discut despre faptul ca in meciul cu Steaua n-a jucat decat vreo cinci minute, dar reusita sa a fost o bijuterie), in rest alternand intre mediocru si penibil. Nu cred ca mai e mult unt de scos din Mansi.
25. Gabriel Torje (15 meciuri, media 5,77): Tanarul si prea talentatul fenomen al Politehnicii a incantat anul asta mai mult la Nationala de tineret, decat la Poli. Desi niciodata nu a jucat cu adevarat rau (poate exceptand meciurile de la Craiova si Buzau), evolutiile sale nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor generale. E de inteles ca varsta sa fie inca un impediment si ca pe terenurile grele nu reuseste sa-si impuna jocul cel mai eficient, dar uneori am avut impresia ca ii lipseste determinarea cu care ne-a obisnuit si cu care ne-a convins sa il favorizam de fiecare data cand avem ocazia. De stralucit a stralucit doar intermitent, cu FC Vaslui si Dacia Mioveni, meciuri in care a fost foarte activ per total, in cel din urma reusind sa inscrie si al doilea gol in alb-violet. Ma ia cu mirarea cand ma gandesc ca Torje a jucat deja 35 de meciuri pentru Poli! Sunt convins ca toata lumea isi face multe sperante ca el va reusi sa ne ridice dincolo de mediocritatea astea in care ne zbatem si nu pot decat sa sper ca asa va fi. Intrebarea este cand
27. Iasmin Latovlevici (4 meciuri, media 5,25): Cooptat si el in lot de catre Uhrin dupa ce a ratat pregatirea de vara, Lato nu a reusit sa-l inlocuiasca cu prea mult succes pe Dancia, desi are destule atuuri de partea sa, de la varsta, la detenta si pana la viteza. Plasamentul sau este insa mai slab ce cel al fostului international roman, ceea ce l-a si costat de multe ori. Sper sa reuseasca sa joace si la club cu aceeasi precizie si determinare cu care o face la echipa Nationala de tineret, fiindca atunci am convingerea ca mult mai putine vor fi nemultumirile in ceea ce il priveste.
28. Stelian Stancu (16 meciuri, media 5,44): Cunoscut drept "anihilatorul lui Robinho", Stancu nu a aratat mare lucru in acest an la Poli - de fapt nu degeaba l-a expediat Steaua. Faptul ca a jucat foarte slab cu CFR, Urizceni, Craiova si Farul si ca doar in meciul cu Steaua s-a remarcat cu adevarat pozitiv confirma ca fie este lipsit de valoarea, fie nu reuseste sa se motiveze la fel meci de meci. In mod ironic, declaratia sa despre cum alte echipe reusesc sa joace cu mai multa determinare impotriva Politehnicii n-a facut decat sa caracterizeze in mod subtil, dar concis, ceea ce a lipsit echipei in meciurile impotriva codaselor din clasament.
29. Costel Pantilimon (0 meciuri): Rezerva lui Popa, mereu nefolosit, si atunci cand a fost folosit la echipa secunda nu s-a achitat tocmai onorabil de sarcinile sale, Panti nu pare o alternativa reala pentru postul de portar; de fapt pare chiar o alternativa mai putin reala decat a fost anul trecut. Oare are de-a face cu faptul ca nu are un antrenor pe masura sau pur si simplu a ajuns sa stagneze la 20 de ani?
30. John Wayne Srhoj (11 meciuri, media 5,67): Probabil cea mai mare surpriza a acestui sezon, din "garda veche", australianul dorit de FC Sydney a evoluat in general bine (exceptand meciul de la Urziceni), atat ca inchizator, cat si ca aparator. Ramane de vazut daca are sau nu un viitor la club.
31. Abiodun Agunbiade (16 meciuri, media 5,70): A doua surpriza a sezonului - ceva mai mica decat Srhoj, pentru ca in talentul sau aveam ceva incredere - Abiodun a reusit sa-i sufle postul de titular lui Torje in repetate randuri, si in repetate randuri nu fara merit. Nigerianul a oscilat insa intre prestatii bune si prestatii lamentabile, exemple pentru cele dintai fiind intalnirile cu Poli Iasi si Otelul, iar pentru cele din urma meciurile cu Pandurii, Urziceni sau Gloria Buzau. De cateva ori a fost si folosit pe un post atipic pentru el, achitandu-se destul de bine de saricini, dar ca factura ramane un bun mijlocas dreapta - poate unicul post acoperit bine in echipa.
32. Cristian Daminuta (0 meciuri): Desi nu a prea ajuns la echipa mare, Daminuta a avut grija sa-si revina dupa forma destul de mediocra a returului trecut si sa joace cat se poate de bine la echipa a doua. Ramane de vazut daca Uhrin va avea curajul sa il foloseasca.
77. Artavazd Karamyan (17 meciuri, media 6,24): Si cand a jucat prost, Karamyan a fost cel mai bun om al echipei, iar nenumeroasele sale pase de gol, precum si cele patru goluri inscrise de-a lungul turului (unul memorabil cu Otelul, direct din corner) l-au propulsat clar pe primul loc in aceasta ierarhie. In ciuda prestatiilor mai slabe de la Urizceni si Craiova, Artiom a jucat mereu cu determinare si a dat tot ce era mai bun din el pentru a ajuta echipa. Nu este un jucator perfect, dar din punct de vedere valoric ar avea loc in orice echipa de prima liga, fiind clar cel mai bun mijlocas stanga din tara. Ramane de vazut cat va mai ramane la Poli.
Asadar, cam acestea au fost verdictele pentru acest tur destul de reusit, din care reiese insa clar ca titularii nu prea au rezerve pe masura si ca uneori ceea ce iei pe gratis e rentabil doar financiar, nu valoric - si nu cand ai ambitii de Cupa Uefa. Sa vedem ce surprize ne rezerva vacanta de iarna si daca Uhrin si conducerea clubului au ajuns la aceleasi concluzii ca si mine.
Fisierul cu toate notele il gasiti aici.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu