Deși preferă să joace în centrul apărării, a fost folosit adesea și în flancul stâng. Ca fundaș central, are atuul taliei și al forței, dar e și rapid. Ca fundaș de bandă, are viteză, dar și puterea să treacă pe lângă adversari. Chiar s-ar putea spune că ar continua începutul unei tradiții a jucătorilor robuști de bandă produși de la Poli în ultimii ani: Belu, Dăruială și acum Fridrich, Podină și Lazăr. Mai ales că postul de fundaș stânga este deficitar cronic în România, acest tip de polivalență reprezintă un important atu. Dar drumul până la confirmare, precum ne spune și Harald, este încă lung.
CV: Ai un nume german, vorbești și germană?
HF: Acasă vorbeam, mai demult. Tatăl meu este pe jumătate neamț – bunicul meu fiind din Germania, s-a căsătorit cu bunica mea și a rămas aici. Stăm în Becicherec, unde am și un frate mai mare, care acum a terminat facultatea și s-a apucat de management. Ca să ajung la antrenamente, fac zilnic naveta cu tatăl meu.
CV: El te-a ghidat înspre fotbal?
HF: Nu. Adică părinții nu erau chiar hotărâți să fac fotbal. Eu am mers într-o zi la antrenamentele de la juniorii din Becicherec – apoi, m-am dus acolo zi de zi, timp de două luni. Atunci m-a remarcat Tavi Benga [n. ed. actual secund la echipa mare], pe când aveam 11-12 ani. Au văzut și părinții mei că-mi place, și după ce am venit la Poli am simțit că își dau interesul mai mult, fiindcă m-am ținut de treabă.
CV: Sună ca și cum ai fi ajuns puțin întâmplător în fotbal.
HF: Nu e chiar atât de întâmplător, fiindcă simțeam că vreau să joc cu mingea, mergeam și-n curtea școlii mereu să mă joc. Când am auzit că se face selecție în sat, am vrut să merg, dar trebuia să trec șoseaua și mamei mele îi era frică să mă lase. Mi-am luat inima în dinți odată și m-am dus cu niște colegi, fără să știe părinții. Și am rămas!
CV: Dincolo de fotbal?
HF: Vara aveam două antrenamente pe zi, acum dimineața sunt la școală, pe la prânz ajung acasă, mânânc, fac un duș, mă întind puțin și aștept să merg la antrenament. Mai vorbesc cu prietena, mă uit la un film – n-ai timp de altceva. Trebuie odihnă, mă culc la zece și jumătate maxim, și dimineața...dimineața e greu, prea greu! Oricum, trebuie să ne obișnuim, așa e viața.
CV: Echipe preferate?
HF: De afară, Bayern Munchen. Din țară, normal, Poli Timișoara, fiindcă aici am crescut și aici am început fotbalul. Chiar e frumos, suntem un grup care am crescut împreună, avem prietenii legate și ne înțelegem foarte bine.
CV: Crezi că asta poate fi o problemă, să vă menajați prea mult dacă cineva nu se ridică la înălțime într-un meci?
HF: Nu, chiar dacă cineva nu se ridică la același nivel cu echipa, îi spunem cu vorba frumoasă, nu începem să-l certăm, fiindcă suntem prieteni și în teren, și în afara lui. Nu e constructiv să țipăm unul la celălalt. În sporturi individuale, chiar dacă ai realizările tale, e și mai greu, în vreme ce în fotbal ai satisfacție când vezi că toată lumea depune același efort pentru o cauză comună.
CV: Ce faci când nu ești în formă?
HF: De obicei îmi dau seama de la încălzire dacă nu sunt în formă. Dacă nu sunt în ritm, încep prin a-mi face parametrii mei, alergarea mea, ce am eu de făcut – o rutină care mă aduce în starea mentală de care am nevoie. Apoi vine și încrederea, dacă joci o pasă, două simple.
CV: A fost o perioadă grea pentru voi. Tu ai fost și eliminat la Mașloc, chiar dacă ai avut cumva noroc că Popovici a fost criticat mai dur pentru ieșirea sa ulterioară.
HF: Nu, nu spun că am avut noroc. Îmi pare rău pentru roșul pe care l-am luat. Am mers mai departe și acum încerc să-mi revin mental. M-a apăsat, nu ți-e deloc tot una când iei roșu și echipa pierde, e frustrant.
CV: De ce crezi că n-a mers nici cu Ghiroda? A părut să fie mai greu când ați rămas cu om în plus.
HF: Părerea mea e că a fost ghinion. Am controlat tot meciul și am primit golurile din două greșeli individuale, în rest n-au avut nicio ocazie. Dacă echipa ia roșu, toți jucătorii se motivează să nu se vadă omul în minus, iar cealaltă echipă se relaxează și se creează adesea un nou echilibru.
CV: Ce face diferența în meciuri așa de echilibrate între victorie și înfrângere?
HF: Cred că mentalitatea fiecărui jucător, cum se motivează el însuși. Pe lângă motivația pe care mi-o dă antrenorul, îmi spun și eu mie că trebuie să joc cât mai bine – să fiu serios, să nu dau vreo șansă adversarului să facă ceva favorabil pentru echipa lui. Nu vreau să dau adversarilor oportunitatea să se bucure. Nici pe noi nu ne iartă alții.
CV: Voi între voi, care e obiectivul pentru acest sezon?
HF: Cu două săptămâni înainte să începem campionatul am vorbit între noi și am spus că ne dorim să promovăm, să nu mai stăm un an în Liga a IV-a. Vom munci pentru asta. Va fi greu și frumos, în același timp.
CV: Ai dat goluri de când joci la Poli II?
HF: Nu, n-am apucat. Mi-a luat tot timpul fața Sturz! [n.ed. Ciprian, coleg la Poli II]
CV: La nivel de lot național, ai jucat la U17, acum la U18. Uneori impresia e că ești mai mult plecat, decât la club - care sunt diferențele?
HF: Da, dar n-am nici cel mai mic regret că am mers la lotul național, am prins experiență, am prins altă gândire tactică, sunt foarte mulțumit de perioada petrecută acolo. Am învățat enorm de multe. Atunci când eram la U17, eram la juniori [n. ed. la club] și e o diferență de gândire între România și alte țări, vin jucători mai puternici, e altă miză – uneori diferențele sunt mici, însă mă ajută să trăiesc asta.
CV: Îți aduci aminte de un meci care să fie special pentru tine?
HF: Meciul care m-a mulțumit cel mai mult a fost cel de la Satu Mare, cu Poli, când am debutat la echipa mare și am fost mulți juniori în lot. Chiar dacă era un nivel nou pentru noi, eu eram obișnuit cu emoțiile de la loturile naționale și n-am simțit așa mare diferență. Plus că domnul Alexa ne-a încurajat, ne-a spus să avem încredere în noi.
CV: Ai idoli din fotbal?
HF: Vlad Chiricheș. Și fundașii noștri de la echipa mare, Scutaru și Cânu. Pe ei îi cunosc și i-am simțit la antrenamente. Când mergeam la echipa mare, vorbeam cu toți, sunt colegi buni. Și acum când ne vedem, ne salutăm, vorbim despre ce mai facem.
CV: Cum crezi că ar fi dacă ar simți un risc iminent să le luați locul în prima echipa?
HF: Nu știu ce ar putea gândi, dar mai avem de muncit până să ajungem să le luăm locul.
CV: Ce îți dorești în următorii ani de zile?
HF: Să ajung la o echipă de Liga 1, în primul rând la Timișoara, fiindcă aici îmi propun să încep cariera în fotbalul adevărat. Vreau să rămân aici, să adun experiență. Pe termen lung vreau să joc la nivelul pe care mi l-am propus de mic, să am meciuri la loturile naționale. Eu aș vrea să încep în Liga 1 și apoi să plec într-un campionat mai tare. Îmi doresc să câștig cât mai multe trofee.
CV: Ai avut colegi care au plecat anul trecut, Dragomir, Balaure. Cum te simți tu să-i vezi plecând?
HF: Vlad a muncit, merită să fie acolo, îl felicit și tot timpul vorbim – e ca și cum am fi la aceeași echipă. Cu Silviu nu am mai vorbit de când făceam antrenamente la echipa mare, am auzit și eu că îi merge bine, îl felicit și să o țină tot așa.
CV: Cât la sută din succesul pe care îl ai ține de tine și cât ține de echipa din jurul tău?
HF: Procentul este egal, clubul m-a ajutat să am condiții să ajung unde am ajuns și ce depinde de mine este să muncesc, să trag cât pot de tare. Vreau să mulțumesc tuturor antrenorilor care au avut încredere în mine, și de la club, și de la loturile naționale, toți m-au ajutat și mi-au dat sfaturi importante.
CV: Crezi în șansa ta la Poli?
HF: Da, de ce nu? Pentru asta muncesc, să ajung unde mi-am propus de când am început fotbalul. Normal, orice jucător crede în șansa lui.
Harald nu avea de unde să știe că în câteva zile urma să-i ia fața lui Sturz și să marcheze primul său gol la seniori, în disputa de sâmbătă cu Voința Biled.
“E greu dar e și frumos” zicea despre încercarea echipei de a obține promovarea din primul sezon. Diferența de puncte e deja de opt până la liderul Mașloc, și liga a IV-a din ultimii ani nu a fost prea iertătoare cu asemenea ecarturi. Ca o părere, și dacă nu se va promova în acest an, important este progresul grupului, în speranța ca acesta să rămână unit, astfel încât în retur să-și arate forța cu mai mult consistență. Și, normal, să trăim debuturi în Liga 1.
În rest, vedem din nou că nu e mult timp de alte lucruri în afară de fotbal pentru un jucător tânăr. Mai ales atunci când nu stai în Timișoara, faci ore prin ambuteiaje să ajungi din oraș acasă și înapoi. E nevoie de o atitudine deosebită să reziști și să ieși de cealaltă parte a experienței, jucător de primă ligă. Greul face parte din frumos, cum ar veni.
Un comentariu :
Excelent!! Un interviu frumos ,se simte dorinta la cote inalte a celor doi!!
De ce asa tirziu cu interviuri Stefan Carpanu?
Brand de Banat .
Trimiteți un comentariu