Mă uitam deja, nesănătos de mult, la clasament încă dinainte de începutul L2. Acum că a trecut o etapă, parcă mi se învârt şi mai tare toate rotiţele, mai ales că în prima etapă aproape toate echipele din a doua jumătate a clasamentului au pierdut puncte. Ce doare este că mai durează până când are rost să ne uităm, cu adevărat, la ce fac alţii. Suntem la 11 puncte de salvare, iar victoria cu Ripensia nu ne-a apropiat decât cu un punct de ţinta noastră. Nu puţini sunt cei care nici nu vor să aducă în discuţie calcule, ca nu cumva să uităm că prima oară noi avem de câştigat. Cert este că trebuie să prindem cât mai curând plutonul, ca să reducem din presiunea clasamentului, iar în mai puţin de patru-cinci etape nu avem cum să facem asta, nici măcar matematic.
Dar! Chiar şi aşa, nu pot să nu stau cu capu-n clasament. De la locul 9 în jos, toate clubulurile riscă să intre în zona mlăştinoasă. Ajunge să pierzi trei meciuri la rând şi eşti acolo. Toată lumea se uită la puncte şi îşi începe calculele cu "Brăila şi Poli sunt ca şi retrogradate. Pe cine mai băgăm sub noi?". De partea noastră, obiectivul este să găsim alte patru formaţii cărora să le luăm faţa. Partea complicată este că două dintre ele ar putea să fie echipe care nu sunt acum sub linie. Deci...sărim peste Brăila, care mai mult s-a slăbit în iarnă, şi trecem dincolo de noi.
CS Baloteşti (19 puncte) are perspective proaste. Au pierdut doi jucători de bază, pe Dedu şi pe Gojnea, iar din cei patru aduşi singurul cu ceva nume este...Rafael Licu. Luaţi individual, ilfovenii au câţiva jucători buni, mai ales în linia de mijloc, precum Predescu, V. Mihai şi M. Neagu, cu veteranul Marciuc conducând apărarea. Problema e că tot aceşti jucători i-au adus pe locul unde sunt acum, iar mutările din iarnă nu par să fi schimbat ceva semnificativ în rândul echipei. Chiar şi aşa, se remarcă faptul că nici măcar Baloteştiul nu sunt victime sigure, atâta timp cât joacă cu cel mai bun unsprezece. Au schimbat şi antrenorul în iarnă, rolul de principal revenindu-i fostului internaţional Gheorghe Mihali. Dar să se salveze? Pare o sarcină foarte dificilă, evidenţiată de înfrângerea de pe teren propriu cu Mioveni în weekend.
Farul Constanţa (20 de puncte) a despărţit mările şi a adus o armată de jucători, ca şi noi. Ca şi majoritatea echipelor din L2. Lucrurile par să se fi stabilizat în conducerea Farului, formaţia din Constanţa făcând cantonamentul de iarnă tot în Antalya. S-au debarasat de şase jucători pe care nu s-au bazat mult nici în tur (excepţie Licu şi Tudorică), şi au adus atât jucători tineri, cât şi jucători cu experienţă, majoritatea din L1. Junii sosiţi de la FCSB, Viitorul şi Dinamo nu-mi spun nimic, sunt jucători care n-au debutat în prima ligă. Jucătorii seniori au însă CV-uri rezonabile. Ispas vine de la Călăraşi, Rosado şi Diogo de la Gaz Metan, Celestino a fost cândva la CFR Cluj, Demir şi Rafa au jucat în L3 Turcia, respectiv Portugalia, iar Antoche şi Avram au experienţa multă de L2. Antrenor a rămas cel mai tare din oraş. În amicale au bătut doar L3 şi L4, semn că şi dacă echipa are calitate (şi ceva calitate tot are), mai durează să se închege. Drept urmare, au pierdut la Clinceni în prima etapă, meci decis de execuţia deosebită a lui Barbu. Cred, însă, că Farul are forţă (lot decent, bani, suporteri) şi nu va rămâne dincolo de linie, iar următoarele patru etape (Snagov, Baloteşti, Pandurii, Metaloglobus) ne vor arăta mai clar cât de sus pot urca ei.
Aerostar Bacău (22 de puncte) a condus de două ori la Târgovişte vineri, dar a plecat fără puncte. E drept că scorul i-a flatat puţin, Chindia fiind echipa mai bună, însă două goluri din faze fixe (!) au oferit băcăuanilor o şansă la mai mult. Antrenaţi în continuare de Florin Bratu, care ar avea o mare problemă dacă şi-ar trece o retrogradare în CV, Aerostar a pus pe liber nouă jucători şi a adus zece. Cei care au venit sunt fie jucători experimentaţi în L2 (A. Pop, Ciocâlteu, Carabela, Gojnea, Drugă, Tăbăcaru), fie tineri U21. Nu e ca şi cum Bratu a putut semna nume cunoscute, dar a avut şansa să facă un lot mai apropiat de aşteptările sale. Şi ei au trei meciuri din care trebuie să scoată puncte în următoarele patru (Energeticianul, ASU Politehnica, Luceafărul + U Cluj). Nu ştiu exact de ce, dar încă îmi vine să cred în calităţile antrenorului şi tind că îi va scoate la liman, chiar dacă vor fi sub Farul.
Metaloglobus (24 de puncte) era aproape în comă când am intrat în pauza de iarnă, pierzând cu 1-9 la Bacău. Lucrurile s-au schimbat ca peste noapte, cu fostul antrenor al liderului, Laszlo Balint, sosind ca antrenor, alături de opt jucători. S-au reunit fraţii Herea, l-au adus pe Fl. Plămadă de la Petrolul, pe Vîlceanu de la Astra, pe Lungu, Tomozei şi Neagu, Nicoară toţi jucători solizi de L2. Chiar şi aşa, în disputa cu FC Argeş au avut un noroc care l-a depăşit cu mult pe al nostru din meciul cu Ripensia, reuşind să înscrie la singura şansă de gol, în vreme ce piteştenii au ratat din toate poziţiile. Tind să cred că nici Metaloglobus nu va fi dincolo de linie, din moment ce au un lot decent şi un antrenor care a avut succes pe unde a fost. Îi aşteaptă însă trei meciuri grele (Petrolul, Mioveni, Farul), iar o serie negativă ar pune multă presiune pe bucureşteni.
Luceafărul Oradea (24 de puncte) vine la Timişoara sâmbătă şi este, din punctul meu de vedere, a doua din cele patru echipe pe care trebuie să le băgăm sub noi. Au acelaşi antrenor cu care au început sezonul, dar şi ei au adus opt nume noi în iarnă, cu cinci plecări, dintre care Gunie şi Codoban erau oameni importanţi. La capitolul veniri găsim doi jucători mai răsăriţi de la Brăila, chinezul Yuefeng şi vârful Bebey, doi jucători care vin din L3 Norvegia şi Belgia, şi doi tineri de perspectivă, portarul Ionuţ Rus (ex-Poli) şi fundaşul Călin. Nu-mi pare că Luceafărul s-a întărit, iar asta, în contextul în care formaţiile din spatele lor sunt mai tari, ar trebui să-i împingă sub linie. Egalul obţinut cu ASU Politehnica în prima etapă nu spune mare lucru, mai ales că şi alb-violeţii sunt o necunoscută valorică. Dacă (după ce) pierd cu noi, au o serie de şapte meciuri, din care în şase întâlnesc formaţii din prima jumătate, iar în al şaptelea pe Aerostar. Nu aş fi şocat dacă ar avea de aşteptat până în aprilie pentru următoarea victorie şi asta aproape că le-ar pecetlui soarta.
Daco Getica Bucureşti (24 de puncte) probabil transpiră rău de tot. Au pierdut şase jucători importanţi din tur, jucători cu meciuri în L1, în frunte cu golgheterul Adrian Voicu. În locurile lor au venit jucători eminamente de L2, precum Roşu (ex-Poli), Stancu (Gaz Metan), Dedu (Baloteşti), Martin (FC Argeş), Tudorică (Farul), cât şi Eşanu, Grecu şi Isvoranu împrumutaţi de la Dinamo, Viitorul şi Chiajna. Nu văd cine îl va înlocui pe Voicu dintre cei numiţi, acesta fiind principalul motiv pentru care Daco Getica nu este actualmente lângă noi în clasament. Baciu, antrenorul bucureştenilor, nu-mi inspiră multă încredere, fiindcă la ce lot a avut în tur, se putea clasa mult mai sus. Înfrângerea la limită din prima etapă de la Snagov nu ne spune multe, fiindcă şi liderul este o necunoscută. Au avantajul a două meciuri accesibile, cu Pandurii şi Baloteşti, din care dacă nu scot măcar patru puncte, va fi clar că au potenţial limitat să stea peste linie. Precum cred că reiese, sunt a treia echipă pe care o văd sub noi.
Ripensia Timişoara (25 de puncte) este şi ea într-o situaţie sensibilă. Am scris în avancronică ce cred despre punctele acumulate, toate la limită, în ultimele etape ale anului trecut şi faptul că nu au fost aduşi măcar doi jucători de calitate. Speranţa suporterilor Ripensiei stă aproape exclusiv în efectul Pelici, care, cumva, trebuie să transforme un lot slăbuţ într-unul capabil să reziste. Nivelul de joc pe care l-au arătat cu noi n-a fost rău, mai ales dacă plecăm de la presupunerea că nici noi nu suntem chiar ultimii, iar logica dictează că dacă noi ne salvăm, şi ei o fac. Au meciurile noastre, cu o etapă în avans, şi întâlnesc UTA, Clinceniul şi Snagovul în următoarele etape, partide pe urma cărora, dacă nu fac măcar patru puncte, au şanse să ajungă sub linie, sub mare presiune. Foarte greu de estimat ce-o să se întâmple, însă tind să-i văd salvându-se, dacă nu se încurcă prea tare în cafenele şi din astea.
ASU Politehnica Timişoara (26 de puncte) sunt într-o situaţie dificilă la rândul lor. Au plecat Bozian, Poparadu, Lazea, am impresia că şi Velici, care au prins câteva minute în tur, asemeni lui Dănuţ Bilia, transferat la noi. Au venit jucători tineri, care n-au prea jucat, cu Manea, C. Ene, Dros, Ursu şi Motreanu cei mai experimentaţi. Situaţia financiară nu este grozavă, dar n-ar trebui să afecteze mersul lucrurilor. Rămânerea lui Petruescu mi se pare un risc, antrenorul nefiind agreat de o parte dintre jucători şi dintre suporteri, iar faptul că la Luceafărul au avut şansa victoriei este o palidă consolare, fiindcă nu sunt convins de valoarea orădenilor. Urmează cinci meciuri foarte grele pentru alb-violeţi, cu U Cluj, Aerostar, FC Argeş, Petrolul şi Mioveni, o serie din care, dacă nu au şansă, pot să iasă uşor fără nicio victorie. Dacă se întâmplă asta, probabil ajung sub linie, iar de acolo mai departe presiunea va fi alta. Ca de obicei, suporterii vor fi acolo să-i susţină, ceea ce poate fi decisiv.
Pandurii Târgu Jiu (28 de puncte) au un avans mare faţă de noi, dar nu şi faţă de primul loc retrogradabil. I-au pierdut pe Pârvulescu, Cenaj, Nsiah ş Konate, dintre jucătorii de bază ai echipei, iar la schimb au venit opt jucători, singurii mai cunoscuţi fiind vârful Dodoi şi fostul mijlocaş al Ripensiei, L. Tudor. Pe lângă asta, la înfrângerea cu Petrolul au avut şi multe absenţe din motive medicale. Antrenorul Bogoi este pus în faţa unei situaţii foarte dificile, mai ales că nu este chiar linişte nici pe frontul financiar de la Târgu Jiu. Mă aştept ca Pandurii să reintre puternic în lupta pentru retrogradare, fiind favoriţi la statutul de "a patra echipă pe care o băgăm sub noi".
Energeticianul (29 de puncte) par la o distanţă relativ sigură, de noi în orice caz, dar şi-au pierdut antrenorul în iarnă şi au schimbat jumătate din lot. Singurul jucător dintre cei veniţi care are ceva nume este albanezul Cenaj, de la Pandurii, şi, să zicem, Alexandru Popescu, venit de la Mioveni, în vreme ce la plecări îi găsim pe Nicoară, Cristea, Achim, Neagu, Tomozei, Manole, Tomozei, Drugă, Leasă - cam tot ce aveau mai experimentat. De bine, de rău mai au câţiva jucători de calitate în echipă, în frunte cu golgheterul Vlad Rusu, iar pe bancă îl au pe foarte tânărul George Zima, secund în mandatul lui B. Andone. Înfrângerea suferită cu U Cluj era una scontată, dar urmează alte meciuri grele pentru formaţia din Petroşani, care ar putea coborî degrabă în clasament. În funcţie de cum rămâne atmosfera la Energeticianul, îi văd şi pe aceştia susceptibili la a ajunge în zona periculoasă.
Şi astfel mi-am încheiat poliloghia. Care credeţi voi că sunt cele patru echipe care intră sub noi?
5 comentarii :
Balotesti,Luceafarul,Pandurii,Asu
Luceafărul, Balotesti, Farul, Ripensia.
Balotești, Luceafărul, Daco-Getica, ASU.
Pai n-ar cam trebui sa fie (cel putin) 5 echipe sub noi?
In alta ordine de idei, Stefan, nu poti sa ne spui numerele de pe tricou ale celor care au jucat cu Ripensia. Sunt mai usor de identificat, pana ne obisnuim cu ei.
A cincea e deja sub noi :)
Numerele nu sunt definitive, pana nu avem si echipamentele noi. Dar cam acestea au fost.
https://ibb.co/xzyJHMT
Trimiteți un comentariu